News

Siemens Healthineers announces upcoming ‘Innovation Hub’ in Bengaluru

The futuristic campus aims to intensify collaboration and creativity, coupled with environment-friendly, sustainable, energy-efficient solutions

Siemens Healthineers announced the winner of their architecture competition for the upcoming ‘Innovation Hub’ in Bengaluru. The company invited six architecture firms to participate in a contest to design a campus that combines the existing research and development centre and a state-of-the-art manufacturing facility for entry-level medical imaging products. The campus will also house the Indian sales headquarters and is to be set up over the next five years with an investment of Rs 1,300 crores.

THIS CAN BE YOUR ADVERTISEMENT

The winning design was developed by Eller + Eller of Duesseldorf, Germany. Their proposal has many futuristic elements to enable people to be more collaborative and creative. These aspects are especially important as the innovation hub will play an increasingly instrumental role in creating impactful solutions to address healthcare challenges for international and Indian markets.

The design sets standards for the workplace of the future through its open design and networked campus concept with terraced buildings of varying heights connected by skywalks and sky gardens and arranged around an experience centre. Stairs will not only connect floors but will also serve as a collaborative meeting place. The abundance of glass and open views blur the borders between the inside and the outside.

The jury was also impressed by the emphasis on sustainable implementation, the focus on reducing water consumption, and generating environmentally-friendly electricity on the roofs via semi-transparent photovoltaic systems. The design also exploits the prevailing wind direction for natural cooling.

One of the jury members was Dileep Mangsuli, who was recently appointed as the Head of Siemens Healthineers Development Center. In his new role, Mangsuli will expand the digital capabilities within the Innovation Hub and drive the development of products for emerging markets.

Speaking about the winning entry, Mangsuli summarises, “We were looking for a campus feeling, with lots of open spaces, coupled with an iconic design to represent the open-culture in our company. Eller + Eller’s proposal had all these properties and classical design elements, and that is why it is a winner.”

“Recognising the strategic importance of Siemens Healthineers’ Innovation Hub, our highly committed team ensured that our design truly reflects their way of working. The campus provides a forum for this remarkable culture; where, many committed people can come together, exchange ideas and network to discover and develop new things together. We are pleased that we were able to convince the jury of our concept, against the renowned international competition to win this prestigious architectural contest,” said Erasmus Eller, Dipl.-Ing. Architect BDA.

Support us in our endeavor to bring you Advertisement free content.
Choose your options to donate or subscribe.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button
Close
Close